ПОДРШКА ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ „ДОЊЕ МЕЂУРОВО“
2.07.2010

Одборници 17. Скупштине Градске општине Палилула, коју је на основу указане потребе по хитном поступку заказао Милан Ђурђевић, председник Скупштине, дали су позитивно мишљење на Нацрт одлуке о стављању ван снаге „Регулационог плана зоне сервиса и складишта у радној зони Доње Међурово”. Овим су створени услови да Скупштина града Ниша, на својој првој седници може донети одговарајуће одлуке које ће омогућити да у индустријској зони „Доње Међурово" јужнокорејске компаније "Јура", инвестира у изградњу фабрике и обезбеди посао за 1.500 радника. Агенције за страна улагања (SIEPA), најавила је  инвестицију италијанске компаније „Дајтек", у овој радној зони и посао за још 400 радника. Усвајањем елабората о давању у закуп земљишта у индустријској зони „Доње Међурово” јужнокорејској компанији „Јура" и италијанској компанији „Дајтек", Градско веће Ниша је комплетирало документацију за долазак два велика инвеститора у Градску општину Палилула. Процењује се да ће приход града, у наредних десет година, од ових инвестиција у „Доњем Међурову“, износити близу 100 милиона евра.

Поводом најаве ових инвестиција у индустријској зони „Доње Међурово“, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, је истакао: „Наше пројекције развоја и планови, зацртане у стратегијама Општине, се остварују. У ове две нове фабрике отвориће се близу 1.900 радних места. Стратешком анализом–стратешким планом развоја“, који је усвојила наша Општина 2008.године, профилисани смо према европском моделу, који јединицу локалне самоуправе не одређује само као административни сервис локалне заједнице, него и као партнера који активно и ефикасно учествује у разрешавању свих проблема заједнице-нагласио је председник Новаковић. „Пошли смо од чињенице да је утицај локалних власти на локални привредни развој веома значајан. Локалне власти могу успоставити непосреднији однос са грађанима, лакше их мотивисати и покренути креирање приватно-јавних аранжмана и партнерстава, те тако стварати окружење атрактивно за инвестиције и нове пројекте. Проценили смо да је за излазак из тешке привредне ситуације неопходна стратегија развоја локалне економије, која ће имати «приступ заснован на ресурсима». Најважнији ресурси на којима смо у Градској општини Палилуила градили нашу стратегију развоја локалне економије су: природни, привредни и људски ресурси. Поред реалних проблема, данас на територији Општине Палилула, постоји и један број успешних предузећа, која послују по савременим условима тржишне привреде и упошљавају значајан број радника. Наше предности за развој привредних делатности су: постојање производних објеката и расположиве радне снаге, спремност Општине да помогне развој малих и средњих предузћа, еколошки здрава средина, близина Коридора 10 и добра саобраћајна повезаност-каже Новаковић“. Градска општина Палилула је развојно орјентисана општина. Економски развој остварује путем инвестиција које се могу одвијати у различитим видовима. Најобухватније су свакако «greenfield» инвестиције попут радне зоне Доње Међурово али и „brownfield“, као што је простор компаније Вулкан и Електронске индустрије. Осим прилике да се потенцијалним инвеститорима понуди простор за греенфиелд инвестиције, општина Палилула, у погледу економског развоја, разматра и друге могућности за инвестирање којима се обезбеђује конкурентност локалне привреде.

Јужнокорејска компанија Јура (Iura Corporation), која има већ фабрику у Рачи инвестираће у Ниш седам милиона евра, а италијанска компанија која производи специјалне течности за аутоиндустрију 4,2 милиона евра. „Јура” је један од светских лидера у производњи система за електронску дистрибуцију у аутомобилској индустрији. Компанија запошљава више од 50.000 људи а у 2009. години остварила је промет од око 700 милиона евра на нивоу целе групације. Ова компанија је у Србији купила „Заставу Електро” за око 3 милиона евра. И у Електронској индустрији, очекује се да до краја године буде отворен Технолошки парк као скуп предузећа која послују на једној територији. Осим три предузећа која већ остварују пословну активност и у којима ће се запослити око 150 радника, своје пословање у новом Технолошком парку најавиле су још две компаније.

Град Ниш је први град у Србији који је израдом елабората, по новом Закону о планирању и изградњи и на основу уредбе Владе Републике Србије која предвиђа уступање грађевинског земљишта великим инвеститорима без накнаде, обезбедио значајну инвестицију и нова радна места.